Català Català English English Français Français Español Español

La indumentària tradicional catalana que empren els Esbarts prové del vestit a l’antiga que s’usà des de finals del segle XVIII fins entrat el segle XX en zones rurals. D’una manera o altra, tots els grups seguien el model dels vestits que l’Esbart Català de Dansaires va confeccionar al 1916. Tot i que no sempre es prenen rigorosament els patrons històrics, el cert és que els Esbarts han contribuït a difondre la indumentària dels temps antics.
Les dones vesteixen habitualment brusa (o gipó) coberta amb un gran mocador fins més avall de la cintura, faldilles llargues i folgades i davantal. El cap es cobreix amb mocador o red i, ocasionalment, amb caputxa, i als peus calcen espardenyes. Els homes porten camisa sense coll, calces sota genoll subjectades amb una faixa, armilla amb solapes i gec. Als peus, espardenyes de vetes i, al cap, barretina.

Donat que el ball demana comoditat, els Esbarts han anat acomodant la indumentària a les necessitats de cada dansa, tant pel que fa a les formes com als materials. Per fora però sobretot per dins. Tot i així, en els vestits més tradicionals es conserven algunes reminiscències de la roba interior femenina que reprodueixen patrons antics, com els calçons i els enagos que donaven cos a les faldilles.

Els vestits dels Esbarts dansaires acostumen a ser sinònim d’indumentària tradicional catalana i, certament, una bona part del rober d’un Esbart està format per aquesta vestimenta. Aquesta parella vesteix roba de festa, que el cançoner popular recollit per Joan Amades descriu bé:

Si voleu, jo us deixaré unes faldilles d’indiana
i uns enagos amb serrell que peten a mitja cama.
Un gipó de sarja negra, un cordoncillo de lli,
cordoncillo de tres voltes i faldeta de setí,
ja una dona parada per enganxar un fadrí.

Els fadrins de Sant Boi molta fatxenda en gasten;
el més petit de tots en gasta més que els altres;
porta gec de vellut, botonada de plata.
Les calcetes de vellut i la jaqueta de llana,
armilla de bombosí, la botonada de plata.