Català Català English English Français Français Español Español

Gitanes de Rubí

Coreografia: Albert Sans i Arís
Instrumentació: Joaquim Serra i Jordi Núñez
Figurins: Ramon Trabal i Altés
Any: 1970

Les Gitanes de Rubí (coreografia d’Albert Sans) són un ballet en un acte amb una gran posada en escena que ha esdevingut un referent per a la majoria d’Esbarts (l’Esbart les va estrenar a l’abril del 1992). Consta de diferents parts protagonitzades per personatges característics:

DIABLOTS

EL CAPITÀ DE CAVALL

ELS VELLS

NUVIS 

El Ball de Gitanes era tradicionalment tot un esdeveniment. Té el seu origen en la dansa que els gitanos ballaven per celebrar els seus casaments que, amb el temps, es va incorporar al patrimoni popular.

CONVIDATS

Albert Sans era un home de teatre, motiu pel qual sovint es va envoltar d’escenògrafs i figurinistes per a les seves creacions, com ara Francesc Trabal, que va dissenyar la indumentària d’aquest ball.

A Rubí es ballen Gitanes des d’abans de la fundació de l’Esbart a la població,  però la versió coreogràfica d’Albert Sans del 1970 va fer que el Ball de Gitanes adquirís una nova personalitat artística i una difusió molt més gran arreu.

Es va estrenar com a Ball de Gitanes del Vallès i el 1982 es va anomenar per primer cop Ball de Gitanes de Rubí. A partir d’aquell moment els rubinencs van fer seva la versió escènica i van retornar les Gitanes al carrer, convertint-les novament en populars, participades i emblemàtiques.